plimbare
Grija de sine,  Psihoeducatie,  Psihoterapie

Grija de sine, pe buget limitat

Zilele de spa sau de mers la cumpărături pot să fie foarte scumpe. Sunt însă multe alte lucruri care țin de grija de sine (en. self-care) și sunt foarte ieftine sau chiar gratuite. 

1. Bea lichide

A fi chiar și doar puțin deshidratat poate să aibă un impact negativ asupra stării generale. Așadar, să ne asigurăm că bem suficientă apă este una dintre cele mai simple lucruri pe care le putem face pentru a ne îngriji. 

Dacă nu îți place să bei multă apă, o altă variantă sunt ceaiurile simple pe bază de plante, fără cofeină. Mărcile locale sau naționale sunt destul de ieftine. Ca bonus, unele tipuri de ceaiuri, precum cel de mușețel, pot să domolească simptomele de depresie sau anxietate. Având însă în vedere faptul că unele plante pot să afecteze eficiența medicamentelor pe care le iei, vorbește cu doctorul tău despre asta.

2. Mănâncă bine

S-a vorbit mult despre beneficiile mâncărurilor sănătoase, dar să mănânci sănătos nu este neapărat mai scump, în ciuda credințelor populare. Da, fructele goji și salatele din superfoods sunt sănătoase. Dar de asemenea sunt sănătoase și conservele de pește și iahnia de fasole. Există rețete sănătoase și ieftine publicate în diverse bloguri.

3. Dormi bine

O noapte bună de somn este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru noi înșine, si este gratuit. Depresia de multe ori vine de mână cu insomnia, așadar acest lucru poate să fie mai ușor de spus decât de făcut. 

Poți să îți crești șansele de a dormi bine prin a limita cofeina pe care o consumi după ora 14 și prin a implementa o rutină a somnului. O serie de activități relaxante pe care le faci în fiecare seară pentru a-ți informa corpul si mintea că urmează somnul. Limitarea timpului pe care îl petreci în fața unui ecran seara poate de asemenea să fie de folos. Lumina albastră pe care o emană este deranjantă pentru somn. O alternativă este să folosim modul de noapte sau filtrul de lumină albastră pe dispozitivele care au aceste posibilități. Din fericire, majoritatea telefoanelor smart și a laptopurilor de generație recentă le au.

4. Mișcă-te

Chiar dacă mișcarea este de multe ori ultimul lucru pe care avem chef să-l facem, în special în timpul depresiei, este totuși un mod minunat de a ne îngriji. Sportul are nenumărate beneficii pentru sănătate și chiar și un mic impuls de mișcare poate să cauzeze secreția de endorfine care ne fac să ne simțim mai bine. Nu aștepta să te simți mai bine pentru a face mișcare, fă mișcare pentru a te simți bine. 

Nu este nevoie să îți faci un abonament scump la o sală de sport. Poți să dansezi singur pe muzica ta preferată, poți să urmărești niște programe de fitness pe Youtube, sau poți să îmbraci un trening și niște papuci de sport și mergi afară să te plimbi sau să alergi. Sportul în aer liber are beneficii suplimentare.

5. Ieși afară

Ne place să stăm în pat, ascunși în plapumă, și în unele zile chiar avem nevoie de asta, dar știm cât de important este să ieșim afară. Soarele și aerul curat ajută mult la îmbunătățirea dispoziției și sunt complet accesibile, gratuit. Există studii care spun că a fi în natură este benefic atât pentru sănătatea mentală cât și pentru sănătatea fizică. Așadar, dacă poți să mergi într-un parc, va fi cu atât mai bine.

6. Creează

Participarea în activități creative este un mod fantastic și distractiv de a integra grija de sine într-o zi și nu este neapărat o activitate scumpă. Cu toții suntem creativi, chiar și aceia care nu cred asta. Sunt foarte multe moduri prin care ne putem exprima creativitatea: scrisul, tricotatul, croșetatul, cusutul, cântatul, gătitul, pictura, desenul, sculptura, grădinăritul, restaurarea pieselor de mobilier, joaca cu machiajul, scrierea într-un limbaj de programare etc. Activitățile de acest gen ne sunt benefice. Ne aduc în momentul prezent, ne cresc secreția de hormoni care ne fac să ne simțim bine și ne dau un simț de reușită.

7. Curățenie

În prezent este o modă, de a arunca lucrurile care sunt în plus și nu sunt folositoare. Minimalismul, un stil de viață care presupune să avem doar obiectele strict necesare. Mediul în care trăim are un impact puternic asupra dispoziției noastre. Dacă acesta ne stresează sau ne face viața de zi cu zi mai grea, atunci cu certitudine am beneficia de o curățenie generală. Am putea să donăm hainele pe care nu le mai purtăm. Să ajutăm pe altcineva ne va face și pe noi să ne simțim mai bine. Și dacă vindem câteva dintre obiectele la care renunțăm, atunci și buzunarul va beneficia. În cazul în care hainele la care vrem să renunțăm nu sunt în stare suficient de bună pentru a fi vândute, există diverse companii care preiau materiale textile pentru a fi reciclate.

Putem să facem curățenie generală fizică, a hainelor pe care nu le purtăm, acel sertar plin cu cine știe ce, hârtii împrăștiate care nu mai au un scop. Dar de asemenea putem sa facem curățenie digitală precum, dezinstalarea programelor sau aplicațiilor care încetinesc computerul sau telefonul, emailuri necitite sau chiar prieteni de pe Facebook.

8. Cinstește-te

Curățenia este fără îndoială de folos, însă este de asemenea plăcut să avem lucruri noi. Desigur, atunci când suntem pe buget limitat nu este recomandat să dăm banii pe orice. Dar sunt moduri în care putem face o achiziție ieftină.

Bibliotecile sunt un bun început. Dacă nu te poți concentra să citești o carte, poate să fie dificil atunci când nu suntem bine, atunci încearcă o carte audio sau un DVD. În unele locuri pot să fie reduceri pentru persoanele cu dizabilități. Cercetează asta dacă se aplică în cazul tău. Există magazine caritabile sau de second hand, unde ai putea să fi surprins ce poți să găsești. De asemenea, pe diferite site-uri pe internet, sunt șanse să găsești ceva bun la prețuri scăzute.

9. Construiește-ți limite

Aceia dintre noi care ne luptăm cu depresia, avem uneori dificultăți în privința stimei de sine scăzute. Uneori ne căutăm acceptarea și validarea în exterior. Dacă ți se întâmplă de multe ori să pui nevoile celorlalți înaintea nevoilor tale, să spui “Da” atunci când vrei sa spui “Nu”, când ajungi la epuizare încercând să îndeplinești așteptările celorlaltor, atunci ți-ar putea fi de ajutor să lucrezi la limitele tale. 

Tu ești cea mai importantă persoană din viața ta. Este important sa înveți să îți iei propriile nevoi ca o prioritate. A lucra cu propriile limite șubrede poate să pare puțin înfricoșător, dar vei putea observa beneficiile aproape imediat. Și de sigur, a avea grijă de tine în felul acesta este gratuit.

10. Odihnește-te

Mulți dintre noi avem așteptări ridicate de la noi înșine. Simțim mereu că trebuie să fim productivi: mereu să dăm, să facem. Dacă punem în continuu asemenea stres pe noi înșine, suntem pe un drum sigur către burnout (epuizare mentală si emoțională).

Oricât de dificil este uneori, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru noi înșine este să ne oprim. Stop. Permite-ți să fi. Fă-ți o baie fierbinte sau întinde-te pe podea și uită-te la tavan sau uită-te la o emisiune la tv. A-ți permite să te odihnești este un mod minunat de a te îngriji. 

Text tradus și adaptat, cu consimțământul lor, de aici.

Distribuie acest articol dacă ți-a plăcut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *