Ce este reglarea emoțională?
Probabil nu este foarte distractiv pentru nici unul dintre noi să așteptăm la o coadă lungă la supermarket. Iar atunci când rândul deja încet este încetinit și mai mult de un angajat pus pe bârfe… Frustrarea devine furie și se remarcă schimbări în gândurile, emoțiile și comportamentul nostru. Putem să ne observâm reacția în întreg corpul: tensiunea arterială crește, degetele noastre strâng și mai mult coșul de cumpărături, în timp ce poate ne gândim la o remarcă usturătoare pe care să o adresăm acelui angajat. Poate în ultima clipă, ne dăm seama că un comentariu furios ar putea să facă o situație neplăcută și mai rea. Atunci renunțăm și alegem să nu spunem nimic.
Actele cotidiene de reglare emoțională precum acesta sunt o parte importantă din civilizație. Deoarece, până la urmă, civilizația presupune interacțiuni sociale care ne cer să reglăm modul în care emoțiile sunt trăite și exprimate.
Și atunci ce este, totuși, reglarea emoțională? J. Gross și A. Thompson descriu acest termen ca fiind abilitatea unei persoane de a face față și de a răspunde unei experiențe emoționale. Interpretarea pe care o dăm unei experiențe vine cu o emoție sau un sentiment asociat, ceea ce va dicta apoi modul în care reacționăm.
Spre exemplu,
”Vreau să plec din magazin! Am altceva de făcut!” → Frustrare
”Cum își permit să stea de povești când suntem atâția la coadă?!” → Furie
”Aveam deja atâtea pe cap, iar acum trebuie să stau la coadă cu zecile de minute…” → Deznădejde etc.
În general, reușim să folosim diverse strategii de coping, inconștient, pentru a face față situațiilor cotidiene dificile sau neplăcute. Folosim o varietate de strategii de reglare emoțională și reușim să le aplicăm în situații diferite pentru a ne adapta cerințelor împrejurării. Unele din acestea sunt sănătoase, cum este plimbarea sau alergatul pentru a face față stresului, și nu au efecte nocive. Ne ajută să scădem intensitatea emoțiilor puternici, iar uneori ne pot ajuta să înțelegem ce a dus la experiența emoțională avută. Alte strategii pe care le folosim ne pot ajuta pe moment, însă pot cauza dificultăți viitoare, fie nouă fie altor persoane. Țipetele, insultele sau aruncatul de obiecte sunt câteva din aceste strategii de reglare emoțională dezadaptative.
În concluzie,
Pentru a ne dezvolta strategii de reglare emoțională sănătoase, este nevoie ca în primul rând să cunoaștem cum ne simțim într-un moment anume. Iar apoi să înțelegem de unde au venit aceste emoții. Și desigur, să decidem care mod de a ne comporta mai departe ne este cel mai util.