Cat in bed
Grija de sine,  Psihoeducatie,  Psihoterapie

5 lucruri care țin de grija de sine pe care le poți face din pat

Îți ceri mereu iertare? Te cerți pe tine însuți pentru greșelile pe care le-ai făcut în trecut? Ești mult mai blând cu ceilalți decât cu tine?
Am scris deja despre ce este grija de sine (en. self care) și cum ne putem ajuta. Atunci însă când este dificil și să ne ridicâm din pat, ce putem face pentru a ne simți mai bine?

Ideea nr 1: fii blând cu tine însuți

Nu este ușor, dar încearcă să fii blând cu tine însuți – fii la fel de răbdător, înțelegător și rezonabil cu tine însuți cum ești și cu ceilalți. Nu este ușor să schimbi un obicei, pentru unii un obicei de-o viață, dar este spre binele nostru să încercăm să ținem cont de felul în care ne comportăm cu noi înșine. Acesta este esența grijii de sine, sa fim atenți la felul în care cuvintele sau acțiunile nostre pot să ne facă rău sau să ne vindece.

Ideea nr 2: detoxifiere digitală

Există postări care îți apar pe Facebook care îți frâng inima? Poate urmărești atât de mulți oameni pe Twitter încât nu mai faci față. Ai în permanență un inbox plin cu email-uri? Alertele pe care le primești pe telefon îți întrerup ziua sau te stresează?
Treci prin lista de oameni pe care îi urmărești pe Twitter și urmărește-i doar pe aceia care te interesează într-adevăr.

Folosește “unfollow” pe Facebook pentru a renunța la a primi noutăți care nu te fac să zâmbești, să înveți, să te simți bine. Acelea care te fac să te simți mai puțin decât o persoană. Acelea care te fac să te compari cu alții, care te fac să te gândești “aș fi putut să… ar fi trebuit să…”. Acest “unfollow” îți păstrează prietenii, dar face ca noutățile de la ei să nu mai îți apără.
Se poate întâmpla să fim înscriși la o mulțime de newsletters. Acest lucru poate să fie ușor de observat în timpul sărbătorilor, când mulți oameni sunt în concediu, iar munca încetinește. În fiecare zi, apar o grămadă de email-uri la care poate nici nu ne amintim să ne fi înscris, care ne încarcă căsuța poștală. Există mai multe programe care fac dezabonările foarte simple. Câteva dintre ele sunt descrise in articolul acesta (click).

Aplicațiile mobile pot sa fie fantastice, ne permit să facem foarte multe lucruri de pe telefon și ne mențin conectați. Notificarile pot însă să ne întrerupă sau să ne creeze stres. Ia în considerare posibilitatea de a-ți schimba alertele. O posibilitate ar fi să oprești toate notificările pentru toate aplicațiile. Astfel, va fi nevoie să intri voluntar, intenționat, pe fiecare aplicație, si nu te vei simți obligat să o faci din cauza unei alerte sau a unei luminițe. Ai putea astfel să rămâi atent la ceea ce faci, fără distracții involuntare.

Ideea nr 3: stabilește o rutină de somn

Somnul joacă un rol central în bunăstarea noastră. În timpul somnului corpul nostru are șansa să se repare, iar creierul nostru să depună dosarul cu evenimentele din ziua respectivă. Atât de mulți dintre noi se zbat să aibă o noapte bună de somn. Ca bebeluși, părinții și îngrijitorii noștri au fost încurajați să ne dezvolte o rutină de somn, cu indicii menite să ne dăm seama când urmează să dormim.

Cum îți poți dezvolta singur o rutină de somn? Poți să mergi în pat la aceeași oră în fiecare noapte? Poate o cană cu lapte cald înainte de somn? O promisiune să îți închizi telefonul cu o oră înainte de somn? Muzica liniștitoare s-ar putea să te ajute. O parte din rutină ta ar putea să includă mici pauze de odihnă peste zi, care să îi permită creierului tău să digere evenimentele de peste zi, mai degrabă decât seara când îți pui capul pe pernă și te simți foarte tensionat.

Ideea nr 4: scrie-ți o scrisoare și trimite-ți-o

Fi-ți un prieten. Scrie-ți o scrisoare cu aceleași cuvinte blânde și duioase pe care le-ai folosi pentru a scrie altcuiva. Nu este ușor de făcut, iar o alternativă ar fi să găsești un citat drăguț pe care să ți-l trimiți. S-ar putea să uiți de scrisoarea asta și să ai o surpriză plăcută atunci când o primești.

Un alt lucru pe care ai putea să îl încerci, dacă îți primite emailul, este să îți trimiți niște cuvinte de încurajare și să îl programezi să ajungă la anumite date. Un mod de a face asta este cu un add-on de la Google numit Gmail Boomerang. Acesta îți permite să programezi când vei primi aceste emailuri. Vor fi o surpriză plăcută în căsuța ta poștală.

Ideea nr 5: învață să spui “nu” lucrurilor cărora vrei să le spui nu

Asta este o treabă delicată. Depresia ne poate face să nu ne placem deloc. S-ar putea să ne uităm la ceilalți pentru aprobare, iar atunci să ne trezim că spunem “da” fiecăror lor cerințe și ne dăm peste cap să le fim cât mai de ajutor și cât mai serviabili. Poate să fie epuizant. S-ar putea să ne dăm seama că facem lucruri pentru alții pe care nu avem chef să le facem, dar simțim că este necesar să le facem. Așteptările celorlalți de la noi sunt foarte greu de dus, dar nu vrem să dezamăgim, nu vrem ca ceilalți să nu ne placă, vrem să ne simțim de folos.

Să facem ceva pentru altcineva este un cadou. Este un dar al timpului, energiei și angajamentului tău. Este un cadou de la tine pentru ei. În primul și în primul rând, tu ești important. Nevoile tale sunt o prioritate. Fii atent ca atunci cand spui “da” cuiva să nu îți spui “nu” ție însuți.
Uită-te la limitele tale și la felul în care ți le impui. Ia-ți timp să observi cum te simți. Dacă simți că se profită de tine, dacă te simți iritat, frustrat și nervos, atunci acestea pot să fie indicii că limitele tale au devenit puțin șubrede.

Text tradus și adaptat, cu consimțământul lor, de aici.

Distribuie acest articol dacă ți-a plăcut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *